Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش حوزه استان های خبرگزاری تقریب، برای اتحاد بیشتر در مقابل دشمن، باید راه‌های تقریب بین اقوام و ادیان را طی کرده و هر چه می‌تواند این راه را هموار کند ایجاد فرهنگ تقریب است.بی شک فضای مجازی نقش موثری در اتحاد اقوام و ادیان داشته چون رسانه فرهنگ‌ساز است و می‌تواند فرهنگ گفت‌وگو و تعامل و نیز فرهنگ نظریه‌پردازی و فرهنگ اهل نظر و نقد را در جامعه ترویج کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در این راستای تبیین بیشتر موضوع با حجت‌الاسلام شیخ‌جواد مجتهد شبستری نماینده مردم آذربایجان غربی در مجلس خبرگان رهبری گفت‌و‌گویی ترتیب دادیم که در زیر می‌خوانیم:

به نظر شما جایگاه خانواده در ایجاد روابط بین اقوام و پیروان ادیان و مذاهب چگونه است؟
بی‌شک خانواده در این راستا تاثیر بسزایی دارد چون زمانی که انسان در یک خانواده تربیت شده و رشد می‌کند و با مایه‌های دینی و مذهبی به پیش می‌رود، اگر والدین نسبت به تعامل با سایر مردم و یا پیروان سایر ادیان و مذاهب، نگاه تقریبی و تعاملی و همراه با محبت داشته باشد، طبیعی است فرزندانی که در آن خانواده تربیت شده و رشد می‌کنند به همین سبک بزرگ می‌شوند.

 اما اگر پدر و مادر خانواده با یک نگاه و دید منفی به سایر اقوام و ادیان و ملل توجه کرده و دائم در این محیط بر علیه سایر اقوام و کسانی که در سایر شهرها زندگی می‌کنند و یا دارای مسلک و مذهب دیگری هستند بدگویی کنند، فرزندان نیز همان روش را در پیش می‌گیرند.

البته این به معنای آن نیست که انسان پایه‌ها و باورهای راستین مذهب خود را بازگو و بیان نکرده و معتقد و ملتزم به آنها نباشد چون نوعی بی قیدی است.

بنابراین وقتی انسان در عین اینکه به باورهای اصیل خود و باورهایی که مایه گرفته از اعتقادات اصیل اسلامی است پایبند بوده و همراه با دلیل و برهان و معرفت به آنها ملتزم باشد و این نگاه بدبینانه و آکنده از خشم و بدون هیچ گونه منطقی و صرفا براساس برخی حساسیت‌های قومی و تحریکات که پشتوانه مذهبی منطقی و عقلایی ندارد و تنها به جرم اینکه برخی‌ها از یک قوم یا ملت دیگری هستند، دست به تحریک زده و به اختلافات دامن بزند، طبیعی است که اگر در خانواده فضای مناسبی وجود داشته و حاکم باشد فرزندان نیز در همین فضا رشد کرده و آنچه که در کودکی به آنها تعلیم و تزریق شده در بزرگسالی با همان سبک و منش بزرگ می‌شوند.
پس طبیعی است که فضای خانه و خانواده و نیز تاثیر والدین انسان در این راستا بسیار زیاد است.

 مولفه‌های وحدت عملی بین اقوام و ادیان چه می‌تواند باشد؟
 راه‌های مختلفی می‌تواند در این مسیر وجود داشته باشد، یکی از برنامه‌هایی که سبب ایجاد وحدت عملی بین اقوام و ادیان می‌شود، همایش‌هایی است که گاهی در برخی از شهرهای مناطق مرزی و مناطقی که برادران اهل سنت نیز حضور دارند، با حضور دانشمندان شیعه و سنی برگزار و در آن، علما پیرامون مسائل و محورهای مختلف با یکدیگر رایزنی و گفت وگو می کنند.

بی‌شک مشترکات بسیاری بین شیعه و سنی وجود دارد و جایی برای دامن زدن به اختلافات نیست هر چند اختلافاتی نیز وجود دارد اما بسیاری از این اختلافات کوچک با برگزاری همین نشست‌ها و هم‌اندیشی‌ها می‌تواند به یک نقطه وفاق بدل و برخی سوء برداشت‌ها و سوءتفاهم‌ها را از بین ببرد و اینها مسائلی است که می‌تواند در گفت‌وگوها به عنوان ابزار و مولفه‌ای برای وحدت تبدیل و تلقی شود.

علاوه بر آن باید گاهی با غیرمسلمان و مسیحی نیز نشست‌ها و هم‌اندیشی‌هایی برگزار شده و اندیشمندانی از هر دو سو نشسته و به بحث و گفتگو بپردازند و نقاط اشتراک، اختلاف و افتراق را به بحث گذارند و اینها زمینه‌هایی است که می‌تواند تقریب را بین مذاهب و اقوام مختلف شکل داده و ایجاد کند.

 زمینه‌های تعامل و فرهنگ احترام به تفاوت‌های قومیتی و مذهبی چگونه ایجاد می‌شود؟
 این مورد نیاز به فرهنگ‌سازی دارد یعنی استعمار به دنبال ایجاد تفرقه در جوامع است چون خیر و منفت آنها در تفرقه بین مسلمانان و به ویژه اقوام مختلف بوده و از راه‌های مختلف به دنبال ایجاد تفرقه هستند.

همین گروه‌های تکفیری مثل داعش و القاعده نقطه مقابل وحدت میان مسلمانان و ساخته و پرداخته استعمار بوده و به دنبال اختلاف هستند، پس برای اتحاد در مقابل دشمن، باید راه‌های تقریب را طی کرده و هر چه می‌تواند این راه را هموار کند ایجاد فرهنگ تقریب است.

بنابراین باید در جامعه اسلامی زمینه‌سازی و فرهنگ‌سازی شده و نسبت به ادیان و اقوام مختلف به چشم دشمن نگاه نکرد چون آنها هم برادران ما هستند اما همانند مسلمانان، براساس سلسه عواملی یک مذهب را اختیار کرده، اما باید آگاهانه به دنبال منافع خود با منطق و استدلال و سعه صدر با هم گفت‌وگو و یک فضای تعاملی بین اقوام و ادیان مختلف از طریق فرهنگ‌سازی ایجاد کرد.

 بی‌شک با همین فرهنگ تعامل و گفت‌وگو و با سلوک انسانی و اخلاقی می‌توان حقانیت مذهب خود را ترویج کرد، یعنی همین فرهنگ گفت‌وگو، ادب و سلوک انسانی می‌تواند مروج مذهب شیعه و حقانیت آن باشد و این مسیری است که اهل‌بیت برای شیعیان خود تبیین کرده‌اند که اگر شیعه بخواهد پیرو امام صادق(ع) و ائمه(ع) بوده، باید در زمینه سلوک اخلاقی و رفتار با سایر ادیان و اقوام نمونه اخلاق و نه نمونه بداخلاقی باشد، پس این راهی است که اهل‌بیت(ع) در تعامل با دیگر ادیان و مذاهب در مقابل مسلمان شیعه قرار دادند.

بنابراین مسلمانان و یا سایر ادیانی که در پناه اسلام بوده و به عنوان محارب با آن برخورد نمی‌شود، نحو سلوک و رفتار با آنها باید به گونه‌ای باشد که جاذبه مکتب اهل‌بیت(ع) آنها را شامل شده و آنان را جذب کند.

چه عواملی به وحدت اقوام و ادیان آسیب وارد می‌کند؟
 عوامل مختلفی این وحدت را ایجاد و عواملی می‌تواند به این وحدت آسیب زند بنابراین اگر به گونه‌ای برخلاف مسیر اهل‌بیت(ع) در نحوه تعامل و سلوک با دیگران برخورد کنیم، بی‌شک مضر وحدت است و همچنین اگر به صورت تنگ‌نظرانه با این مسئله برخورد کنیم، این خود یک نوع عاملی برای دور شدن از وحدت است

بی‌تردید همانطور که سلوک انسانی و اخلاقی می‌تواند عامل وحدت باشد، اگر وجود نداشته و برخلاف سلوکی که ائمه به پیروان خود در تعامل با سایر اقوام و ادیان شده، حرکت نشود، باعث نفرت، پراکنی، ترد دیگران و از بین رفتن جاذبه‌های معنویت ولایت اهل‌بیت(ع) می‌شود.


 به‌نظر شما جایگاه حقوق شهروندی از منظر اقوام و ادیان چگونه است؟
 اسلام عالی‌ترین نگاه را نسبت به شهروندان یک جامعه داشته و حتی حقوق حیوانات را نیز مورد توجه قرار داده است، برای مثال آب و غذای حیوان باید به موقع بوده و نباید آنها را اذیت کرد و بیش از توان از آن کار کشید و همه اینها در دستورات دینی آمده است.

رساله حقوقی امام سجاد(ع) که یک منشور عالی تربیتی به شمار می‌رود، مملو از حقوقی است که مسلمان و همسایگان نسبت به یکدیگر دارند و امام علی(ع) در نهج‌الابلاغه فرمود مردم دو دسته هستند یا برادر دینی تو بوده یا از نظر دینی با تو اختلاف دارند اما در عین حال همانند تو در خلق هستند و بنابراین انسان حق ندارد در حق او ظلم کرده و فرصت را برای سوء‌استفاده غنیمت شمارد.

 مولفه‌های سبک زندگی اسلامی و ایرانی در تحکیم وحدت ملی چیست؟
 اگر سبک زندگی، سبک اسلامی و در مسیری که اهل بیت(ع) تبیین و سلوک داشتند، باشد در تحکیم وحدت ملی موثر است.

امام صادق(ع) حتی با حتی کسانی که اعتقادی به خداوند یکتا نداشتند، بحث و گفت‌گو و احتجاج کرده و بنابراین سبک زندگی ائمه(ع) همان سلوک اسلامی بوده و براساس آیه تعامل با دیگران بنا نهاده شده است.

 البته افراد خلافکاری در جامعه ممکن است عنوان محارب و تروریست داشته و به دنبال ضربه به کیان اجتماع و از بین بردن حاکمیت باشند اما سایر مردم با اختلاف‌سلیقه‌ها و گرایش‌های گوناگونی که دارند، باید در درون جامعه تعریف و نظرات آنها شنیده شود و حاکمیت با آغوش باز با آنها برخورد کنند، به ویژه جوانان دارای افکار و نظراتی بوده و الزاما همه در جامعه اسلامی و غیراسلامی تفکر یکسانی ندارند چون افکار و نظرات و سلایق مختلف وجود دارد البته در مقام اجرا باید تن به قانون داد اما در مقام بررسی، نقد و گفت‌وگو باید تحمل شنیدن همه نظرات و سلایق وجود داشته باشند.

 نقش پیروان اقوام، ادیان و مذاهب در شکل‌گیری انقلاب اسلامی چه بوده است؟
 کسی که دستی در تاریخ داشته و تاریخ انقلاب را مطالعه کند متوجه می شود که انقلاب اسلامی انقلابی است که متکی به قوم خاصی نبوده بلکه همه اقوام و حتی غیرمسلمان هم با آن همگام و سهیم بودند.

در جنگ تحمیلی و انقلاب اسلامی نیز شهید غیرمسلمان نیز وجود داشته چه رسد به شهدای غیرشیعی، چون شهدای اهل سنت فراوانی در مناطق جنگی و در درگیری‌ها به شهادت رسیدند.


 پس اگر انقلاب، یک انقلاب اسلامی و برگرفته از باورهای اسلامی است اما به معنای این نیست که کسانی که این انقلاب را شکل داده و آن را پشتیبانی کرده‌اند فقط مسلمانان بوده، بلکه از اقوام دیگر مسیحی، زرتشتی و یهودی همراه با مسلمانان شده و نقشی در پیروزی انقلاب اسلامی و جنگ تحمیلی داشتند.

همچنین در امتداد حرکت انقلاب اسلامی، برادران اهل سنت و خواهران اقلیت‌های مذهبی به‌همراه مردم مسلمان در راهپیمایی‌های 22 بهمن حضور فعال و چشمگیر داشته و در انتخابات نیز نماینده‌ای در مجلس شورای اسلامی دارند پس بیانگر این است که این انقلاب تنها متعلق به مردم شیعه و مسلمان نبوده بلکه تمام قومیت‌ها، ملل و مذهب، با هر عقیده‌ای این انقلاب را ایجاد و در بقای آن سهیم هستند.

 نقش فضای مجازی و رسانه در ایجاد گفت‌وگو و تعاملات قومی و مذهبی چه می‌تواند باشد؟
بی‌شک نقش موثری دارد چون رسانه فرهنگ‌ساز است و می‌تواند فرهنگ گفت‌وگو و تعامل و فرهنگ نظریه‌پردازی و نیز فرهنگ اهل نظر و نقد را در جامعه ترویج کند.

بنابراین اگر فضای مجازی و رسانه‌ها به جای مطالبی که هیچ گونه ارزش معنوی و مادی و علمی دارد و متاسفانه گاهی به مسائلی پرداخته می‌شود که نه خیری برای دنیا و آخرت دارد، در مباحث مختلف باب نقد و نظریه‌پردازی و اندیشیدن و باب مباحث مختلف را باز کنند و اندیشمندان در آن وارد شده و سوالات و شبهات را بشنود و پاسخ دهند، این سبب می‌شود که فضای جامعه یک فضای آرمانی و منطقی و معقول بوده و جامعه در مسیر رشد و ترقی حرکت کند.

منبع: تقریب

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.taghribnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تقریب» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۱۴۱۰۵۶۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

امام رضا، محل وفاق تمام مسلمانان جهان است

به گزارش خبرگزاری صداوسیما  و به نقل از روابط عمومی شورای عالی انقلاب فرهنگی، محمد مهدی اسماعیلی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در جلسه دبیران و مدیران جشنواره بین‌المللی فرهنگی و هنری امام رضا (ع) در دوره بیست‌ویکم افزود: برگزارکنندگان در این دوره مجموعه‌ای از عناصر هنری در بخش‌های مختلف را گردآوری کردند. حضور افراد تراز اول در این جلسه فرصت مغتنمی است که باید مورد توجه قرار گیرد.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: جشنواره فیلم رضوان اتفاق مبارکی است و هرآنچه در جلسه مطرح شد سرشار از امید و انگیزه برای آینده بود.

اسماعیلی افزود: جشنواره امام رضا (ع) باید به عنوان معتبرترین جشنواره فرهنگی هنری کشور قرار گیرد چراکه تمام داشته‌ها و افتخارات فرهنگی هنری ما به برکت وجود امام رضا (ع) است.

وی با اشاره به کتاب دو قرن سکوت عبدالحسین زرین‌کوب گفت: آغاز قرن سوم همزمان با حضور علی‌بن موسی الرضا است و این درخشش تمدن اسلامی و ایرانی که از قرن سوم درخشش خود را آغاز کرده و در قرن پنجم به قله خودش رسیده، نشان دهنده‌ی این موضوع است که اساسا نام دیگر این تمدن تمدن رضوی است.

عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی افزود: مجالس در این دوره به صورت مجالس علمی و آزاداندیشی بوده و به‌طور کلی هر جامعه‌ای که می‌خواهد به حوزه تمدنی برسد با استفاده از ذات آزاداندیشی است که در فرهنگ اسلامی جاری است. دوره جمهوری اسلامی دوره‌ای نو از تمدن نوین اسلامی است. ما در حال بازخوانی تمدن رضوی هستیم.

اسماعیلی با اشاره به نگاه بین‌المللی در بنیاد امام رضا گفت: حضرت رضا (ع) محل وفاق تمام مسلمانان جهان است. در سفر اخیر خود به پاکستان مشتاقان از مردم تا مقامات برای زیارت امام رضا (ع) ابزار علاقه می‌کردند.

وی افزود: بعد از امام حسین (ع) در میان ائمه‌اطهار (ع) این میزان از تشویق به زیارت را برای امام رضا (ع) داریم چرا که منبع فیض است.

عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: افتخار داریم در این جشنواره همگی خادم امام رضا (ع) باشیم.

اسماعیلی در پایان با آرزوی بهره‌مندی از شفاعت و عنایت امام رضا (ع) و صلوات بر محمد و آل محمد به جلسه پایان داد.

جلسه دبیران و مدیران بیست‌ویکمین دوره جشنواره امام رضا (ع) ۸ اردیبهشت با حضور محمدمهدی اسماعیلی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در محلل این وزارتخانه برگزار شد.

تبادل نظر درباره رویکرد‌های آتی جشنواره و ارائه گزارشی از فعالیت‌های انجام‌شده از محور‌های این جلسه بود.

سیدمحمد هاشمی جانشین وزیر فرهنگ، سیدمحمود اسلامی معاون توسعه مدیریت و منابع وزارت فرهنگ، فرهاد قائمیان دبیر بیست‌ویکمین دوره جشنواره بین‌المللی و فرهنگی امام رضا (ع)، سعید زمانی مدیرعامل بیست‌ویکمین جشنواره بین المللی امام رضا(ع)، محمدحسین لطیفی دبیر جشنواره فیلم رضوی و فیلم رضوان و جمعی از دبیران و مدیران این دوره از جشنواره از حاضران در جلسه بودند.

دیگر خبرها

  • شورای شهر تأثیر مثبتی بر توسعه حقوق شهروندی دارد
  • اعطای ۱۲ هزار و ۴۸۱ وام و تسهیلات اشتغال‌زایی در آذربایجان‌غربی
  • به عنوان یک مطالبه عمومی ایجاد یک سکو دائمی برای عرضه پوشاک عفیفانه ضروری است
  • امام رضا، محل وفاق تمام مسلمانان جهان است
  • تمدن نوین اسلامی با وحدت محقق می‌شود/ عینت‌بخشی به وحدت اسلامی در دستور کارم بود
  • حکمت عفاف و حجاب در ادیان آسمانی
  • همایش بین‌المللی نهج‌البلاغه و حمایت از فلسطین
  • معلمان روشنی بخش تاریکی دنیا هستند
  • لزوم ایجاد فضا‌های آموزشی و تربیتی در آموزش و پرورش
  • نور فلسفه و حکمت، روشنی‌بخش مسیر نصف جهان شدن اصفهان