Web Analytics Made Easy - Statcounter

ایسنا/قم پژوهشگر تاریخ با تأکید بر اینکه رساله الحقوق برای تمام حقوقی که بشر نیاز دارد، نکاتی را بیان کرده است، گفت: اگر فرمایشات معصومین (ع) ازجمله دستوراتی که امام زین‌العابدین (ع) بیان ‌کرده‌اند به ‌درستی به کار گرفته شود جامعه بشری به سمت آرامش می‌رود، آرامشی که امروز گمشده بشریت است.

یکی از مهمترین ارکان امامت در نظام فکری شیعه، ساخت و نظام مندی زیست انسانی در زندگی مادی او است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

تفاوت این نظام فکری و فلسفی در زیست انسانی با مدل های دیگر انسانی، اتصال جزء به جزء آن به قواعد الهی و معرفتی است که آن را بیش از 1400سال از سایر مکاتب و نظامات معرفتی و اندیشه ای متمایز کرده است.

اهل بیت طاهرین(ع) در هر دوره با توجه به شرایط و مقتضیات زمان خود سعی می کردند که پازل اندیشه ای نظام معرفتی اسلامی را کامل کنند. از جمله اینکه در هر دوره چه در دوره فشارهای بیرونی بر کانون اداره نهاد امامت و چه در دوره ای که فرصت و مجالی ایجاد شد به خصوص در دوره امام صادق(ع)، امام باقر(ع) و امام رضا(ع) انبوهی از معارف الهی به شکل مدون و تقسیم بندی شده تولید و در اختیار بشریت قرارگرفت.

امام سجاد(ع) نیز در دورانی که پس از قیام کربلا جامعه و تفوق امویان بر جریان حاکمیت اسلامی، با جامعه ای روبرو شدند که به قول فرمایش معصوم جز یک نام، هیچ نشانی از اسلام نداشت به دنبال ساخت یک نظام معرفتی و اندیشه ای و زیستی برای استمرار پایه های زندگی دینی برای مردم بودند. از این روی از شیوه دعا و نیایش برای توسعه این حوزه بهره بردند.

یکی از آثار مکتوب امام سجاد(ع) که پس از قرن ها هنوز چراغ راه آیندگان است، رساله ای به نام رساله الحقوق است که به بهترین شکل به زوایای مختلف زیست بشری و تکالیف بشر در دو حوزه درونی و بیرونی پرداخته است. تکالیفی که در آن حقوق انسان نسبت به خود و اطراف و محیط پیرامونی و حتی حوزه عمومی به شکل کاملی بیان شده است. مطالعه دقیق این حوزه ها می تواند چشم انداز روشنی نسبت به ساخت بدنه زیست دینی به انسان ارایه کند.

در همین رابطه حجت‌الاسلام رحمت‌الله بانشی، پژوهشگر گروه تاریخ پژوهشگاه حوزه و دانشگاه در گفت‌وگو با ایسنا عنوان کرد: رساله الحقوق امام سجاد(ع) به حقوق خداوند یعنی حقوق الهی بر انسان، حق نفس، حقوق اعضای هفت‌گانه بدن (حق زبان، گوش، چشم، پا، دست، شکم و عورت)، حقوق افعال (حق نماز، روزه، صدقه و قربانی) حقوق پیشوایان (حق سلطان، معلم و مولا)، حقوق زیردستان یعنی حق ملت که با عدالت و مهربانی با آن‌ها برخورد شود، حق شاگرد و همسر که بدانی همسر وسیله آرامش است و باید احترام اش را نگه‌داری، حقوق خویشاوندان (مادر، پدر، فرزند و برادر)، اشاره دارد.

وی ادامه داد: این رساله برای حقوق اجتماعی مانند حق آزادکننده برده، برده آزاد شده، نیکوکار، اذان‌گو، امام جماعت، هم‌نشین، همسایه، شریک، مال و دارائی، طلبکار، معاشر، خصم مدعی و خصم مدعی علیه، مشاور و مشورت شونده، نصیحت خواه و نصیحت‌گو، بزرگ‌ترها و کوچک‌ترها، سائل و مسئول، شاد کننده و بد کننده به تو، هم‌دین و اهل ذمّه نیز نکاتی را بیان می‌کند.

جامعه در مسیر آرامش

این پژوهشگر تاریخ با تأکید بر اینکه این رساله برای تمام حقوقی که بشر نیاز دارد، نکاتی را بیان کرده است، اظهار کرد: اگر فرمایشات معصومین (ع) ازجمله دستوراتی که امام زین‌العابدین (ع) بیان ‌کرده‌اند به ‌درستی به کار گرفته شود جامعه بشری به سمت آرامش می‌رود، آرامشی که امروز گمشده بشریت است.

وی با اشاره به اینکه یکی از مشکلاتی که امروز در جامعه زیاد است و روح جامعه را به هم می‌ریزد، مشاجرات و برخوردهای تند افراد با یکدیگر است، گفت: رساله حقوق امام سجاد(ع) حتی برای کسانی که به انسان بدی هم کرده‌اند حقوقی قائل شده است. مثلاً می‍فرماید اگر عمداً بدی کرده است بهتر است گذشت کنی؛ زیرا این کار باعث می‌شود در آینده از رفتار بدش دست بردارد و با مردم مؤدبانه برخورد کند.

همیشه و همه جا ادب

حجت‌الاسلام بانشی ادامه داد: امام سجاد (ع) در جایی که حق طرفین دعوا را بیان ‌می‌کند می‌فرماید حق کسی که علیه تو اقامه دعوا نموده این است که اگر در دعوای علیه تو صادق است و حق با او است برای باطل کردن دعوایش تلاش نکنی و اگر در دعوایش کاذب است با او مدارا کنی و او را از خدا بترسانی و از سخن منافی ادب پرهیز کنی؛ زیرا بدرفتاری دشمنی او را بیشتر می‌کند.

این پژوهشگر تاریخ ادامه داد: بر اساس اندیشه امام سجاد(ع) برهان و استدلال باید با زبانی نرم گفته شود؛ زیرا فریاد زدن برهان را از بین می‎برد و هر کسی در هر موقعیتی که قرار می‌گیرد نباید پا را از ادب فراتر بگذارد.

وی بابیان اینکه اگر به این نکات در جامعه عمل شود جامعه‌ای زیبا خواهیم داشت، اظهار کرد: بخش بسیاری از مشکلات جامعه در خصوص مال و حرام‌خوری است.

وی به حق و حقوقی که امام سجاد (ع) برای مال مشخص کرده است اشاره‌ای کرد و گفت: آن حضرت کسب مال از راه حلال را از حقوق مال دانسته است و  می‌فرماید که از حقوق مال این است که از جای درست به دست بیاید و در مسیر حلال خرج شود و بی جا مصرف نشود.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: امام سجاد ع حقوق استانی فرهنگی و هنری رساله الحقوق امام سجاد ع

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۴۰۷۶۲۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

هدف شورای ششم، مطالبه‌گری برای استیفای حقوق شهروندان است

رئیس مرکز پژوهش‌های شورای اسلامی شهر اصفهان گفت: شورای ششم اصفهان بر یک‌سری پروژه‌های سخت‌افزاری تاکید و تلاش بر اولویت‌بندی آن‌ها دارد، همچنین اعضای آن به‌عنوان نماینده مردم شهر به‌دنبال مطالبه‌گری برای استیفای حقوق شهروندان هستند.

مصطفی نباتی‌نژاد در گفت‌وگو با خبرنگار ایمنا با گرامیداشت فرارسیدن روز شوراها اظهار کرد: شورای اسلامی شهر اصفهان در این دوره پیگیر موضوعاتی همچون مسائل زیست‌محیطی، حوزه آب و آلودگی هوا یا فرونشست برای برطرف‌کردن مشکلات شهروندان در شهر بوده است.

وی افزود: در حال حاضر شورای اسلامی شهر اصفهان بر یک سری پروژه‌های سخت‌افزاری تاکید و تلاش بر اولویت‌بندی آن‌ها دارد، همچنین اعضای آن به‌عنوان نماینده مردم شهر به‌دنبال مطالبه‌گری برای استیفای حقوق شهروندان است.

رئیس مرکز پژوهش‌های شورای اسلامی شهر اصفهان با اشاره به اقدامات شورا در ابعاد و مؤلفه‌های حکمروایی شهری تصریح کرد: شورای اسلامی شهر در این زمینه تاکنون اقدامات خوبی انجام داده و در آینده به‌دنبال تکمیل آن است.

نباتی‌نژاد ادامه داد: در مرکز پژوهش‌های شورای اسلامی شهر در بُعد شفافیت و پاسخگویی، حکمروایی مشارکت مبنا ورود پیدا کردیم و پیگیر پروژه‌هایی همچون رصدخانه شهری هستیم.

وی با اشاره به تصویب طرح ساب در مرکز پژوهش‌های شورای اسلامی شهر اصفهان گفت: این طرح همان سامانه اطلاع‌رسانی پیشرفت پروژه‌های عمرانی شهر است، همچنین طرح شهربان، شهراندیش و شهریار مورد تصویب قرار گرفت که اجزای تکمیل‌کننده حکمروایی مشارکت مبنا است.

رئیس مرکز پژوهش‌های شورای اسلامی شهر اصفهان اضافه کرد: در حال حاضر پیگیر طرح حکمروایی داده مبنا و بحث ارتقای بهره‌وری در سطح شهر هستیم و امیدواریم در این مسیر به یک نقطه مطلوب دست پیدا کنیم.

کد خبر 748378

دیگر خبرها

  • امنیت شغلی کارگران سبب آرامش جامعه می‌شود
  • ضرورت روشنگری و تبیین دانشجویان در فضای رسانه‌ای
  • تأمین آب ۴۱ آب‌نمای منطقه ۸ اصفهان از شبکه آب‌رسانی شهری نیست
  • تأمین آب ۴۱ آب‌نمای منطقه ۸ اصفهان از شبکه آبرسانی شهری نیست
  • سکوت جامعه آرامش قبل از طوفان است /حکومت پس از جنبش مهسا به رویه سابق برگشت / زندگی گراها فاقد توانمندی برای ایجاد سامانه های جدید قدرت هستند
  • هدف شورای ششم، مطالبه‌گری برای استیفای حقوق شهروندان است
  • حکمت عفاف و حجاب در ادیان آسمانی
  • نباید با لغزش یک مسئول یا یک گروه توپخانه خود را به سمت یکدیگر فعال کنیم
  • حمایت از کارگران آرامش صنعتی را به دنبال دارد
  • نظارت بر بازار پوشاک یک ضرورت‌ است